A avea conexiuni sau a fi conectat?
January 29th, 2010Haideti sa recunoastem. Retele sociale vor fi prin preajma de acum inainte destul de mult timp incat sa nu ne mai permita sa le ignoram. Linkedin, Facebook, Twitter.
Despre Linkedin am mai vorbit si ati vazut deja rezultatele studiului despre utilizarea lui in Romania. Facebook si Twitter sunt subiecte mult prea ample pentru a le putea trata intr-un singur comentariu. Ceea ce insa au comun aceste retele sunt… conexiunile. In Linkedin se numesc chiar asa, Connections (conexiuni), in Facebook vorbim despre prieteni, in Twitter despre “followers”.
Si peste tot auzim despre cat de important este sa ai cat mai multe conexiuni. Asa creste reteaua si atunci cand ai o retea cat mai mare… Ce se intampla? La inceput nu se intampla decat atat: ai o retea mai mare… decat ce aveai inainte. Si aici intervine diferenta de abordare/ intelegere, spuneti-i cum vreti si crudul adevar:
Daca ai conexiuni nu inseamna neaparat ca esti conectat.
Daca postezi ceva in reteaua ta nu inseamna neaparat ca ceilalti cu care esti conectat vor fi interesati de ce ai postat/ vor citi ce ai postat.
Daca aduni numarul “conexiunilor”, “prietenilor”, “urmaritorilor si urmaritilor” doar de dragul de a face ceea ce este la moda… s-ar putea sa ai o dezamagire.
De fapt, toate aceste retele nu te scutesc de efortul de a-i cunoste pe cei cu care esti conectat, de a le intelege prioritatile si de a rezona cu ceea ce ii intereseaza.
Numarul de conexiuni este doar atat. Un numar. Conectarea implica o comunicare reala (si nu in paralel, pe un perete), inseamna idee si raspuns, comentariu si feedback, implicare si interes. Abia asa te poti astepta ca timpul si resursele de tot felul investite nu in crearea unei retele, ci in cunoasterea acelei retele sa ti se intoarca in beneficii de tot felul atunci cand ai mai multa nevoie de… conexiunile/ prietenii/ urmaritii sau urmaritorii tai. Adica atunci cand iti cauti un job nou, atunci cand vrei sa afli parerea unui specialist, atunci cand ai vrea sa iti impartasesti din experiente, atunci cand vrei sa iti cladesti un brand personal… si lista poate continua.
Voi cat de conectati sunteti la reteaua voastra de conexiuni?
* Acest post este creat de Andreea Calin, care scrie minunat si aici. Cu siguranta va mai veni in vizita la CareerAdvisor, urmeaza o serie de posturi scrise de ea, care v-ar putea confirma de ce proiectul PortalHR este administrat de ea si sunt sigura ca va vor da la fel de mult de gandit ca si posturile anterioare citite pe acest blog.
TweetTags: conexiuni, Facebook, LinkedIn, networking, retea, retea de contacte, retele sociale, Twitter
[…] sunt foarte utile in cautarea unui job. Ele se vad atat in modalitatea in care stii sa iti alegi tintele, cat si in modul in care iti adaptezi abordarea in cazul fiecarei aplicatii, sau in modul in care […]
[…] sa spunem ca ne-am convins. Si totusi de unde incepem. Saptamanile trecute discutam cu o prietena, care face consultanta de management, despre o diagrama […]