Cat de 2.0 sa fie CVul meu

January 31st, 2011

Am vazut in ultimul timp destul de multe referiri la platformele moderne de crearea a unui CV sau de networking profesional.

Am folosit si eu cateva dintre ele atat in proiectele de recrutare cat si in dezvoltarea de parteneriate,  dintre ele insa cea pe care o folosesc zilnic este LinkedIn.

Cateva dintre retelele despre existenta carora stiu si pe care le urmaresc sau utilizez sunt:

LinkedIn, site de social networking, care are 90 de milioane de useri in toata lumea si in Romania 378.000 utilizatori conform statisticilor publicate de Cristian Manafu.

XING, site de social networking, similar cu LinkedIn dar se adreseaza in special vorbitorilor de limba germana (fiind listata pe bursa din Germania) si are doar 10 de milioane de utilizatori in toata lumea

VIADEO,site de social networking, adresat de data asta in mod special vorbitorilor de limba franceza (ca origine avand Franta) si are 30 de milioane de utilizatori in toata lumea

Visual CV, platforma care iti permite crearea un tip inovator de CV, inclusiv auto interviu filmat, portofoliu sub forma de documente atasate profilului, update in timp real cu celelalte platforme

Innovate CV, o platforma mai noua care iti ofera facilitatea de a-ti importa datele din LinkedIn si a le transforma intr-un CV in format Word/PDF pe care il poti trimite ulterior catre angajatori.

Skillpages, pe care am descoperit-o de curand cu ajutorul lui Cristi Ariton si care pare sa se concentreze mai degraba pe abilitatile dezvoltate in joburile anterioare si pe cumulul experientei pe industrii si tipuri de joburi.

Exista si cateva variante locale, cele pe care eu le folosesc sunt Tetatet si Key People,  insa le accessez mult mai rar decat LinkedIn.

Cat de utile sunt aceste retele in Romania?

Pe langa observatia proprie, am incercat si cuantificarea utilizarii celei mai populare plaforme de business networking in Romania (LinkedIn) intr-un studiu demarat prin intermediul acestui blog si reluat la un interval de 6 luni. Concluzia pare sa ramana ca sunt inca la inceput iar utilizarea lor atat a angajatorilor sau candidatilor in procesele de recrutare este inca la nivel incipient.

Am citit comentariile din articolul lui Cristi Ariton despre modalitatea in care ar trebui realizat CV-ul 2.0 de pe blogul lui Cristi Manafu. Tind sa fiu de acord cu comentariul care spunea ca ar trebui in primul rand sa stam bine la capitolul CV clasic pina la a trece la CVul 2.0. Sunt inca destul de multe lacune legate de modul de concepere a unui CV si modul in care aplic sau justific aplicatia mea pentru un job printr-o scrisoare de intentie adaptata postului.

Concluziile mele in urma acestei analize sunt urmatoarele:

CVul clasic este cel mai popular. Majoritatea proceselor de recrutare in Romania inca se bazeaza pe CVul clasic si ar beneficia de o abordare mai profesionala si responsabila a modului in care ne realizam CVul si scrisoarea de intentie

– Utilizarea unor platforme tip LinkedIn sau Skillpages poate fi in acelasi un diferentiator si un criteriu de selectie in sine atat pentru companiile care isi plaseaza anunturile prin intermediul acestor platforme sau solicita un CV intr-unul dintre formatele propuse de aceasta.  Chiar faptul ca solicit un CV in format LinkedIn sau Skillpages presupune un grad de interes din partea aplicantului si elimina aplicatiile superficiale, in felul acesta scurtand din timpul recruiterului care face selectia.

Totusi as sugera sa va faceti temele inainte de a trimite un link in loc de CV.  Verificati in ce masura compania pentru care aplicati este utilizator al respectivei platforme, daca exista anunturi deja publicate pe una dintre acestea sau daca in anunturile publicate deja in alte medii este specificat un tip special de aplicatie. Daca totusi considerati ca un CV in format Visual CV de exemplu este cel mai bun pentru a exemplifica portofoliul de proiecte, dar nu sunteti convins ca va fi bine primit sau chiar deschis de compania la care aplicati adaugati linkul cate acesta in CVul format clasic pe care il veti trimite.


Mi-as dori sa inceapa sa se foloseasca mai intens platformele tip LinkedIn sau Innovate CV, adauga un plus de profesionalism si elimina din start pe cei al caror grad de interes pentru post intra in categoria…testam apele. Apreciez efortul si interesul depus de un candidat in crearea unui asemenea CV si imi da si un nivel de intelegere mai buna a gradului sau de “prietenie” cu tehnologia.

Cred insa ca sunt multe situatii in care timpul recruiterului nu este aliatul sau cel mai de pret, iar daca acesta nu este familiarizat cu platforma respectiva, riscam sa nu isi permita luxul de a se informa atunci cand trimitem aplicatia, iar pentru candidati asta inseamna riscul de a nu fi luati in calcul pentru un anumit proiect.

Daca va asumati acest risc si va doriti sa faceti dvs o selectie a angajatorilor pe baza unui asemenea criteriu, este in regula. Dar numai in aceste conditii, altfel, selectia s-ar putea sa va dezavantajeze.


Care este experienta voastra cu asemenea platforme? Atat din perspectiva celui care recruteaza cat si a celui care isi cauta un job?


Tags: , , , , , , , ,



Comentarii

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Ariton Cristian, Claudiu Ciobanu. Claudiu Ciobanu said: RT @MadalinaUceanu Cat de 2.0 sa fie CVul meu http://bit.ly/fOXyG8 […]

  2. Nu cred ca mai sunt multe de spus…Felicitari pentru perspectiva si relevanta! De multe ori plec pe o panta descriptiva si las pe un loc secund alte aspecte. Asemenea articole ma repun pe o pozitie critica.
    Totusi, nu speculam ca CV-ul 2.0 va inlocui CV-ul clasic. Eu il vad mai degraba ca un ,,bonus”, daca nu este cerut expres. Plusuri si minusuri sunt in ambele variante…

    A aparut si thesocialcv.com, interesant in clipul de prezentare.

  3. George Badina says:

    Microsoft PowerPoint permite introducerea unui buton care odata apasat, deschide CV-ul salvat in PDF/Word. Consider ca un CV vizual cu acces la clasicul CV+cover letter ar spune mult mai multe despre caliattile si despre personalitatea + creativitatea! candidatului.

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2024 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe