Caut…dar unde?

January 6th, 2010

labyrinth - blue textureAm sugerat cateva resurse de cautare, companii de head hunting, companii de recrutare, site-uri de joburi. Si am primit o intrebare interesanta: care sunt cele mai utile pentru nivelul meu de experienta?

Nu exista retete universale, insa exista tendinte, exista canale de cautare care functioneaza mai bine sau mai putin bine in functie de nivelul de experienta in munca al celui care le foloseste.Incepatori / Fresh Graduates / Trainees

Site-urile de Joburi

– Companiile de recrutare

– Anunturile publicate in diverse medii, nu neaparat numai online, referitoare la programe de traineeship sau internship (practica)

– Targurile de joburi

Si…nu in ultimul rand, cred ca poate fi foarte utila implicarea in activitati de voluntariat, si nu sunt putine organizatii non profit care au nevoie de oameni entuziasti si cu putere de a se dedica. Este adevarat ca a face asta presupune ca esti convins ca VREI sa muncesti, si nu VREI doar un anumit tip de pozitie sau un anumit tip de organizatie. Ci esti dispus sa consideri cariera un traseu, la constructia caruia trebuie sa te implici facand efort.

Specialist / Supervisor/ Team Leader

Siteurile de joburi

– Companiile de recrutare

LinkedIn, pentru a te conecta cu oamenii din domeniul tau si a fi vizibil pentru potentiale proiecte

Deja de la acest nivel incepe sa conteze si reteaua de contacte, precum si reputatia pe care ti-ai construit-o in etapa anterioara.

Manager / Senior Manager

– Companii de Head Hunting, cu care poate fi util sa accepti o invitatie de a te cunoaste, chiar daca nu esti intr-o cautare activa in momentul in care ai fost abordat. Dar este posibil sa ajungi in aceasta situatie la un moment dat, si este util sa ai deja un contact stabilit, si chiar sa agreezi care ar fi tipurile de proiecte care te-ar putea interesa.

–  Companiile de recrutare (cele care deruleaza si proiecte de management)

LinkedIn, este una dintre cele mai utile resurse de dezvoltare a retelei de contacte, atat online, dar si off line.

Site-urile de joburi pot fi utile, insa doar pentru a vedea cine si ce recruteaza. Pentru a aplica la acele joburi, poate fi mai util sa incerci sa stabilesti o conexiune prin reteaua de contacte, fie rugand pe cineva sa te introduca la persoana care a publicat anuntul, fie ai un contact in interiorul organizatiei care angajeaza si care ti-ar putea furniza cateva sfaturi utile despre a aplica la postul respectiv.

Director / General Manager

–  Companiile de Head Hunting

LinkedIn, din nou isi dovedeste utilitatea nu atat in a-ti completa reteaua de contacte, dar mai ales pentru a face vizibile realizarile tale, care sunt cele mai relevante instrumente de vanzare pe care le ai la dispozitie.

Si networkingul off line ramine critic si in aceasta situatie, cand este util sa fi dezvoltat deja contacte si relatii de colaborare cu persoane din diverse domenii de activitate cu mult timp inainte de a fi fost in cautarea unei alte oportunitati.

Tags: , , , ,Comentarii

 1. Claudiu C says:

  Madalina, de cate ori si pana la ce nivel ti-a fost de folos LinkedIN? pentru ca uneori am impresia ca acesta functioneaza (cel putin pentru piata romaneasca) exact ca si in clipul asta http://current.com/items/91503521_linked-in-to-what.htm

  Adica foarte multi au cont insa nimeni nu-i foloseste cu adevarat potentialul.

  • @Claudiu Daca e sa ma gandesc la cei 150.000 de utilizatori din Romania, pe o platforma gratuita, cred ca nu este o sursa de neglijat. Am avut feedback de la multi candidati care au retele de contacte suficient de mari. Pina la urma utilitatea lui depinde de cat de in serios il ia fiecare, cu cat numarul tau de contacte este mai mare, cresc si sansele sa iti foloseasca reteaua.
   Modul in care cred ca poate fi util este fie gasind numele unei persoane care lucreaza in departamentul de resurse umane si adresandu-i un mesaj direct, sau gasind pe cineva din contactele tale, care nici nu stiai ca lucreaza in acea companie si te-ar putea ajuta cu o informatie. Imi este greu sa iti vorbesc in cifre exacte, cat si la ce nivel, insa iti pot spune ca il folosesc zilnic pentru noi abordari sau pentru a comunica! Sper sa fi raspuns intrebarii..si mai astept oricand si altele:-)

 2. M says:

  @Claudiu Cred ca LinkedIn-ul este un tool foarte util in gasirea unui job. Depinde de tine cum il folosesti.
  Intr-adevar nu vei avea rezultate de azi pe maine.Nu o sa intru in detalii aici, am scris despre asta pe blogul meu.

 3. […] Uneori insa Linkedin poate fi perceput si ca in clipul de mai jos, vazut pe Career Advisor. […]

 4. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by MadalinaUceanu: Blog: Caut…dar unde? http://kknxf.th8.us

 5. Claudiu C says:

  Imi permit sa mai adaug pe lista comentariilor si viziunea mea despre cum si unde cautam de munca (chiar daca nu personal, ok @M?) http://www.psiquest.ro/2009/11/dacar-fi-sa-mi-caut-de-lucru/

 6. […] sunt resursele pe care le am la dispozitie: site-uri de joburi, companiile de recrutare, site-uri care agrega […]

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2023 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe