Cine fura caciula cui?

January 15th, 2010

Am tot citit articole legate de ceea ce AR TREBUI spus la un interviu, cum raspunzi la intrebari, cum le impachetezi sa sune mai bine. Chiar daca si eu intru in categoria celor care considera ca un interviu TREBUIE pregatit, n-as exagera cu pregatirea pina la nivelul la care sa ajung sa masbalancechez prea mult din cine sunt in realitate.

Este adevarat ca nu este necesar sa ii pun pe masa unui intervievator toate problemele mele personale si intreaga mea viziune despre viata, s-ar putea sa nu ajute in totalitate, dar, tinand cont de asta, incercati sa fiti cinstiti in modul in care va reprezentati. Daca ajung sa ma prezint altfel decat sunt, s-ar putea sa imi iasa, sa conving, iar apoi, in activitatea de zi cu zi, sa fiu nevoit sa fac lucruri care nu imi sunt deloc comode!

Ideea acestui post mi-a venit citind un articol in care erau sugerate cateva raspunsuri ideale pentru punctele forte si punctele slabe.  Sugestia era aceea de a mentiona comunicarea, lucrul in echipa, orientarea catre rezultate etc. ca puncte forte si de a spune ca lucrezi la imbunatatirea punctelor slabe, si abia apoi sa le mentionezi. Un recruiter bun va vrea sa aiba exemple despre situatii in care comunicarea si lucrul in echipa ti-au fost de folos in activitate, concret. Si de asemenea va dori sa afle cum anume lucrezi la punctele slabe, ce pasi ai facut in directia asta. Si s-ar putea sa nu ai raspunsurile, avand in vedere ca sunt mai degraba fabricate decat reale.

O abordare sanatoasa mi se pare urmatoarea:

– ai avut in cariera ta parte de un feedback fie un chestionar completat de colegi, fie doar pareri exprimate de ceilalti

– daca raspunsul e nu la primul punct, incearca sa iti amintesti ce anume din modul in care ai actionat iti amintesti ca i-a impresionat sau a placut celorlati

– daca nici asta nu functioneaza, incearca sa iti pui cateva intrebari, sa ai o discutie sincera cu tine

– foloseste tu un chestionar pentru a strange niste pareri si valideaza-ti perceptia cu ceilalti care te cunosc

– incearca sa te gandesti ce anume merge bine si ce nu in activitate ta, unde ai cu adevarat situatii care te provoaca

– fa-ti o lista cu acele puncte forte si puncte slabe, dar doar dupa ce le-ai trecut prin filtrele de mai sus si te-ai gandit suficient de mult la exemplele care te pot ajuta sa sustii ceea ce tocmai ai spus

– gandeste-te cand le prezinti care poate fi impactul tau intr-un anumit rol daca reusesti sa folosesti cu adevarat cat mai mult din punctele tale forte reale, si sa eviti sa fi nevoit sa lucrezi prea mult in zone in care stii ca nu dai randament (punctele slabe).

Cateva resurse suplimentare legate de folosirea punctelor forte puteti gasi in cartea publicata de Gallup, Strengths Finder 2.0 sau ascultandu-l pe Markus Buckingham in “Trombone Player Wanted” sau…pentru cei care devin pasionati de subiect, citind din cartile lui Dr.Martin Seligman.

Supra vanzarea de fapt duce la esec rapid, imediat ce ai fost angajat si iti dai seama ca realitatea e de fapt alta. Si e valabila de ambele parti, atat angajat cat si angajator. Aviz amatorilor.

“Life is the sum of all your choices.” – Albert Camus

Tags: , , , , ,



Comentarii

  1. Foarte adevarat! De multe ori alegem sa (ne) pacalim pentru binele pe termen scurt – fara sa luam in considerare faptul ca s-ar putea in jobul respectiv sa nu ne potrivim deloc! Tocmai pentru ca la postul respectiv trebuia sa vina acel cineva “jucat” la interviu.

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Mihaela Georgescu, Portal HR. Portal HR said: RT @MadalinaUceanu Cine fura caciula cui? http://is.gd/6ien2 […]

  3. Recruiter says:

    Salut, la randul meu sunt recruiter la o companie de recrutare (nu conteaza care).
    Felicitari pentru articol.
    Toate bune,

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2024 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe