De ce e bine sa ceri dar nu sa arati cu degetul
August 20th, 2010Cand dorim o marire de salariu. Este in regula sa cerem una? In ce mod?
Mi se pare mai eficient sa incerc toate mijloacele pe care le am la indemana pentru a-mi securiza jobul actual, decat sa ma indrept rapid catre piata la prima nemultumire. Abordarea depinde de structura si cultura fiecarei organizatii. In general insa as sugera sa fiti pregatit cu argumente concrete, care sa nu tina doar de nevoile dvs. specifice, ci de raportul intre rezultatele foarte bune obtinute si impactul acestora in organizatie.
Chiar daca marirea nu este posibila pe termen scurt, deschiderea unei discutii de acest gen cu seful direct transmite si un semnal legat de asteptarile dvs. si de existenta unui anumit discomfort cu nivelul actual de salariu, sau poate sa va ajute sa intelegeti care sunt celelalte beneficii care au o valoare in bani si pe care este posibil sa le fi pierdut din vedere in momentul evaluarii pachetului dvs. actual. De baza ar fi sa aveti o abordare diplomata, care sa puna in discutie interesele ambelor parti, nu numai ale dvs.
Ce elemente mai trebuie sa contina un CV?
Ma refer la lucruri noi daca au aparut Eu stiu asa: date personale, studii, cariera si aptitudini. In afara de asta mai trebuie ceva anume?
Din cele mentionate de dvs. as elimina aptitudinile, cu exceptia situatiei in care nu aveti experienta de munca, in acest caz fiind utila mentionarea lor. Motivul este unul practic, ele ar trebui sa fie scoase in evidenta de experienta profesionala anterioara si sa reiasa din interviu, enumerarea lor in CV nu aduce nici un plus valoare. Poate fi insa util daca mentionati ariile de expertiza, si eventual argumentati pe scurt care dintre proiectele sau realizarile anterioare demonstreaza aceasta expertiza. O alta sugestie ar fi ca la descrierea locurilor de munca pe care le-ati avut pina acum sa nu copiati integral descrierea de post, este mai putin relevanta. Mai degraba as sugera mentionarea principalei arii de responsabilitate si nivelul de autoritate pe care l-a presupus pozitia, si in locul descrierii atributiilor as mentiona cateva dintre realizarile dvs. Ideal ar fi ca aceste realizari sa fie masurabile, incluzand cifre sau procente, fara a da informatii confidentiale, dar oferind o imagine cat mai clara asupra performantei reale.
Tu ce intrebari ai legate de cariera ta? Le astept!
* Aceste raspunsuri au fost publicate pe forumul Unica, la rubrica de intrebari puse specialistilor. Numele sau pseudonimele persoanelor care au adresat intrebarile cred ca nu sunt relevante pentru continutul acestui blog, de aceea nu le voi mentiona aici.
TweetTags: cariera, caut job, interviu, job, marire de salariu
[…] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu, Claudiu Ciobanu. Claudiu Ciobanu said: RT @MadalinaUceanu De ce e bine sa ceri dar nu sa arati cu degetul http://bit.ly/c3P6yL […]
foarte bun articolul!