Oul sau gaina?

June 2nd, 2010

help iconContinui seria intrebarilor carora le-am dat raspunsul in cadrul colaborarii mele cu Unica online.

Cum ma pot angaja daca toata lumea cere experienta?

De aproape un an de zile imi caut un job…Sunt in anul 2 la facultatea de Kinetoterapie…Facultatea este destul de grea,si nu pot lipsi…Mi-am cautat un job part-time…Niciun rezultat!Am incercat dupa aceea sa caut job full-time!Iar nimic..Depun Cv-uri,pe site-uri,la firme…Nu ajung nici macar la interviu…Nu primesc un telefon macar!Toata lumea cere experienta!!Dar cum pot acumula aceasta experienta daca nimeni nu ma angajeaza?sunt super descurajata…Ce sfat imi puteti da?


In primul rand as sugera sa incerci cu toate puterile sa nu te lasi descurajata. Chiar daca pare un sfat usor de dat si greu de implementat, modul in care reusesti sa treci peste aceste prime frustrari legate de cautarea unui job va determina in mare masura succesul pe care il poti avea in cariera. Stim toti ca in contextul prezent cautarea unui job nu este un exercitiu usor, stim ca sunt multe anunturi la care aplici si nu vine nici un raspuns, hai sa le consideram niste date ale problemei si sa nu ne mai concentram asupra lor, ci doar asupra unor solutii, fara a le lasa sa ne acumuleze frustrari. Sugestia mea ar fi aceea de a aborda lucrurile putin diferit, si anume:

1-      Cere un feedback despre CVul tau si altora care lucreaza (ce spune el despre tine, este realizat intr-o maniera profesionala, cand il citesc ce job s-ar gandi ca iti pot oferi)

2-      Decide-te daca vrei un job full time sau part – time inainte de a trimite CVul si eventual a fi chemata la un interviu, altfel indecizia ta se citeste printre randuri

3-      Nu astepta sa decida un potential angajator ce job ti s-ar potrivi, decide tu tipurile de joburi care ti-ar place sa le faci si unde nu este necesara experienta, si incearca sa convingi din scrisoarea de intentie, modalitatea de redactare a CVului, interviu, ca tu esti persoana potrivita pentru acel job.

4-      Cea mai buna modalitate de a capata experienta este aceea de a te implica in activitati de voluntariat, in cazul in care nu apare un job de atat de mult timp. Pe langa acumularea de experienta intr-un domeniu, mai are cateva avantaje, inveti sa lucrezi intr-o echipa, intr-un mediu mai structurat, unde se asteapta niste rezultate de la tine, si…iti formezi o retea de contacte, persoane care te-ar putea la randul lor recomanda pentru alte joburi platite.

As incheia cu niste cifre, procentul de success al unui vanzator bun este de 10%. Si procesul de cautare al unui job este unul de vanzare. Cu alte cuvinte, daca esti un vanzator bun, asteptarile tale ar trebui sa fie in zona asta. Trimit 100 de CVuri, am 10 interviuri, din care 1 oferta potentiala. Stabilirea nivelului correct de asteptare te poate scuti de multe frustrari. Daca se intampla ca la tine lucrurile sa arate altfel, mai bine decat cifrele de mai sus, te poti considera chiar norocoasa!


Cum e cel mai indicat sa raspunzi, cand la intreviu esti intrebata ce salariu iti doresti?

Exista multe variante de raspuns, dar eu am senzatia ca orice ai zice te poate descalifica pentru jobul respectiv. Cum e mai bine sa raspundem? Ar trebui sa fim sinceri si diplomati sau e mai bine sa evitam?

N-as sugera evitarea raspunsului la aceasta intrebare, desi stiu ca este un subiect perceput ca foarte delicat. Insa cred ca e foarte simplu de fapt, totul se raporteaza la nivelul tau de trai si nivelul cheltuielilor lunare. Raspunsul cel mai cinstit mi se pare urmatorul: suma de care am nevoie pentru a-mi acoperi nivelul minim de cheltuieli lunare este……, sau ultimul meu venit a fost….Mesajul in acest caz este foarte clar, aceea ar fi suma care ti-ar permite sa te gandesti la ceea ce ai de facut la job in loc sa te preocupe gasirea de solutii pentru a-ti achita ratele sau acoperi costurile zilnice. Nu as mentiona un maxim, ci mai degraba un minim si de aici as porni o discutie mai detaliata.

Tu ce intrebari ai legate de cariera ta? Le astept!

* Aceste raspunsuri au fost publicate pe forumul Unica, la rubrica de intrebari puse specialistilor. Numele sau pseudonimele persoanelor care au adresat intrebarile cred ca nu sunt relevante pentru continutul acestui blog, de aceea nu le voi mentiona aici.

Tags: , , , , ,Comentarii

  1. […] Întrebări şi răspunsuri – despre angajare, CV, carieră, job, interviu, recrutare etc (careeradvisor.ro) […]

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu, Portal HR. Portal HR said: RT @MadalinaUceanu Intrebari si raspunsuri http://bit.ly/bxBGHn […]

  3. Maria says:

    Referitor la a doua intrebare, eu cred ca o motivare mai buna este “nivelul acestui job” decat “nivelul meu de trai”. Mi s-a intamplat ca un candidat sa motiveze un salariu mai mare, pentru un anumit tip de job, pe baza nivelului sau de trai (care includea cel putin 2 iesiri in oras pe saptamana, la bere sau socializari). Pana la urma, angajatorul plateste jobul si rezultatele obtinute, nu viata sociala a angajatului. Stim cu totii ca in Bucuresti chiria e scumpa si ca ai nevoie de un salariu minim pentru a supravietui. Insa, ce considera fiecare “salariu minim” este discutabil.
    Nivelul la care se plateste un job pe piata este in schimb o informatie destul de obiectiva, relativ usor de gasit si se poate argumenta. Majoritatea marilor companii isi adapteaza salariile la “nivelul pietei” si ai sanse mai mari de succes daca spui “acest job se plateste pe piata cu X, de exemplu am oferte de la A, B si C pentru sume de X, Y, Z” sau “am sursa informatiei din X revista de profil sau de pe site-ul de joburi …”.

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2023 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe