Verba volant

June 18th, 2010

help icon

Cat de importante sunt recomandarile pe care ni le cere un angajator la interviu?

M-ar interesa cat de mult conteaza aceste recomandari. Cine ar trebui sa le dea si ce ar trebui sa zica astfel incat sa te puna in valoare in fata unui angajator? Ar putea recomandarea sa cantareasca mai greu decat interviul in sine? Multumesc

As intoarce putin intrebarea. Cat de multe persoane cu care ati lucrat ar putea da referinte proaste despre dvs.? Daca sunt multe persoane fata de care aveti aceasta temere, situatia poate deveni delicata pe buna dreptate.

Recomandarile sunt unele dintre cele mai importante, avand in vedere faptul ca exista posibilitatea de a transforma modul in care prezinti lucrurile in asa fel incat multe sa sune mai bine decat sunt in realitate. Depinde doar de un intervievator cu multa experienta sa treaca mai departe de imaginea pe care un candidat incearca sa o prezinte, ca sa inteleaga cat mai bine contextul real. Nu vreau sa generalizez, exista multe persoane care nu fac acest lucru cu intentia de a pacali, ci doar in incercarea de a se vinde cat mai bine. Insa pentru orice intervievator un element important ar trebui sa fie verificarea referintelor legate de persoana pe care se decid sa o aleaga pentru un anumit proiect.

Si DA, ar putea sa cantareasca mai greu decat interviul in sine si sa schimbe decizia luata pina atunci.

Cel mai util este sa puteti sugera un fost coleg, un fost sef si un fost subordonat (daca este cazul), cu care ati lucrat pina in acel moment si care pot da referinte despre dvs. Cat de bine ar trebui ele sa fie impachetate, aici nu as comenta, pentru ca nu cred in solutiile contrafacute, desi exista exemple in piata. Cred ca onestitatea este in avantajul tuturor, si al lor ca nivel de credibilitate, si al potentialului angajator, dar si al dvs..  Exista sansa sa sune exceptional referintele, mai bine decat este cazul in realitate si sa va treziti apoi intr-un job in care va trebui sa demonstrati abilitati pe care nu le aveti. Si atunci, déjà se poate vorbi despre daramarea unei relatii de incredere tocmai in momentul in care ea incepea sa se contruiasca. Eu nu as risca!


Tu ce intrebari ai legate de cariera ta? Le astept!

* Aceste raspunsuri au fost publicate pe forumul Unica, la rubrica de intrebari puse specialistilor. Numele sau pseudonimele persoanelor care au adresat intrebarile cred ca nu sunt relevante pentru continutul acestui blog, de aceea nu le voi mentiona aici.

Tags: , , ,Comentarii

  1. Oamenii care pot da referinte fac parte din doua categorii: cei ale caror date de contact tu le dai potentialului angajator si aici depinde doar de tine sa indici persoane care sa te sustina in demersul de angajare; si cei la care potentialul angajator ajunge prin mijloace proprii si fara ca tu sa stii de acest demers, aici oamenii contactati depind de capacitatea angajatorului de a ajunge la persoanele relevante, existand un risc ca cei contactati in vederea obtinerii unei recomandari sa nu te cunoasca indeajuns de bine.

    • @Mihai Pintilie Multumesc pentru comentariu Mihai. Ai dreptate, conteaza mult relevanta referintei solicitate, si in egala masura modul in care ea este interpretata de cel care o evalueaza.

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu and Claudiu Ciobanu, Portal HR. Portal HR said: RT @MadalinaUceanu Intrebari si..raspunsuri http://bit.ly/cQQGu7 […]

  3. […] Intrebari si raspunsuri. De data asta despre cat conteaza intr-un interviu recomandarile de la fostii angajatori. Ce ar […]

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2023 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe