Motivare de criza

July 21st, 2010

help iconCum dezvolt o strategie de motivare non financiara in randul echipei pe care o conduc?

E important sa aflam mai ales in perioada asta, in care au fost reduse costurile. La noi in firma s-a renuntat la bonusuri, deconturile pentru transport si maririle periodice de salariu. In acest caz ce fel trebuie sa faca un sef pentru a avea o strategie de motivare non financiara pentru angajatii sai?


Singura solutie in aceasta situatie este sa ne intoarcem la motivele pentru care oamenii fac ceea ce fac. Si daca ne uitam putin la piramida nevoilor, a lui Abraham Maslow http://en.wikipedia.org/wiki/Maslow%27s_hierarchy_of_needs, putem sa ne gandim si la celelalte elemente care pot asigura confortul unei persoane. Cred ca a comunica cat mai deschis situatia reala, si a-i determina pe oamenii din echipa sa inteleaga contextul real si limitarile impuse de acesta, este baza pentru a crea sau consolida o relatie de incredere. Care cred ca este cu atat mai necesara in acest context. Si de aici, orice inseamna respect si intelegere si pentru contextul personal al fiecarui angajat. Cu alte cuvinte, da, cerem angajatilor sa inteleaga situatia economica dificila a companiei, ar fi bine sa putem demonstra si noi intelegere vizavi de nevoile lor specifice, care se pot traduce printr-o mai mare flexibilitate vizavi de programul de lucru (in momentul in care apar urgent), mai putine asteptari vizavi de munca peste program, deschidere mai mare pentru a le oferi sanse de dezvoltare prin implicarea in proiecte din afara zonei lor de responsabilitate directa, implicarea in cursuri in masura in care o parte din acestea se mai deruleaza in aceasta etapa, etc. Motivatorii individuali sunt diferiti, si aici depindem foarte mult de abilitatea fiecarui manager de a intelege ce il motiveaza pe fiecare dintre membrii echipei sale, singurele elemente commune sunt legate de comunicare, incredere si respect! Avem nevoie de ele in perioada asta mai mult decat in alte perioade!


Tu ce intrebari ai legate de cariera ta? Le astept!


* Aceste raspunsuri au fost publicate pe forumul Unica, la rubrica de intrebari puse specialistilor. Numele sau pseudonimele persoanelor care au adresat intrebarile cred ca nu sunt relevante pentru continutul acestui blog, de aceea nu le voi mentiona aici.


Tags: , , , ,Comentarii

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu, Oana Vladutoiu. Oana Vladutoiu said: RT @MadalinaUceanu Intrebari si…raspunsuri http://bit.ly/avybTp […]

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2023 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe