Merg la interviu (cu un recruiter)

February 11th, 2010

Am primit de multe ori in ultima perioada intrebari legate de modul in care ar trebui sa decurga un interviu cu o companie de recrutare. Cum as putea sa ma pregatesc? Oare ce ma intreaba? Cand sa ma astept la un raspuns?

Cum ma pot pregati?

Incercand sa inteleg putin cine este compania pe care o reprezinta respectivul Recruiter, este o companie de recrutare, una de head hunting, au reputatie buna pe piata, stiu pe cineva care a mai fost la interviu la ei, am de la cine cere o opinie. Apoi, pregatirea e clasica,  ca pentru orice interviu, ar fi ideal sa incerc sa imi pun in ordine putin ideile, ce am facut, cu ce rezultate, care sunt proiectele cele mai relevante pentru mine, care au fost momentele cele mai dificile si realizarile de care sunt cel mai mandru.

Oare ce ma intreaba?

Intrebarile vor viza atat evaluarea nivelului de competenta in ariile care sunt de interes pentru proiectul pe care il deruleaza, cat si motivatia de a face o schimbare, modalitatea in care mi-am dezvoltat cariera pina in acest moment, nivelul de pachet pe care il astept, etc. Pe scurt, orice intrebare care l-ar putea ajuta sa prezinte cu succes candidatura ta mai departe in fata unui potential client. Recruiterul este partenerul de discutie cu care poti construi de fapt o poveste de succes. De deschiderea pe care o ai fata de acesta si sfaturile pe care un Recruiter bun le poate da, depinde in mare masura rezultatul unui proiect de recrutare. Sunt multe situatiile in care discutiile dintre acesta si client acopera aspecte care n-au fost mentionate initial in descrierea de post, temeri pe care clientul le are cu privire la profilul tau, pe care el este primul care le va contracara… daca are intradevar raspunsurile de la tine, si mai ales daca are raspunsurile reale.

Cand sa ma astept la un raspuns?

Depinde…mai ales de tipul de interviu la care participi. Este unul general, de informare, atunci persoana din fata ta va putea reveni cu un raspuns doar in momentul in care are o oferta potrivita pentru tine. Greu de anticipat cand se poate intampla asta, este clar, dar tine foarte mult de proiectele pe care le va derula in perioada urmatoare.

Daca interviul este unul specific pentru un anumit proiect, in maxim 2 saptamini dupa derularea primei intalniri ar trebui sa ai mai multe detalii legate de existenta pasilor urmatori. Sau de absenta acestora, situatie in care ar trebui sa stabiliti impreuna care sunt sansele ca un proiect similar sa apara in perioada urmatoare.


Tags: , ,Comentarii

  1. Maria Ilin says:

    Am si eu o curiozitate… Cum verifica cel care face recrutarea nivelul de competenta al unui avocat, de exemplu? Are o lista de intrebari si raspunsuri de la angajator….? Sau cum?

    • @Maria Ilin Uneori ai din partea angajatorului exemple de situatii cu care s-ar putea confrunta respectivul avocat, mai degraba decat intrebari. Discutia pe marginea acestora si a modului in care a rezolvat respectiva persoana situatii similare in trecut ofera un anumit grad de relevanta. In plus, in orice proces de evaluare participa si managerul tehnic, care va face si o evaluare strict din punct de vedere profesional a persoanei respective. Pina la acel moment totusi, despre el/ea vorbesc realizarile de pina atunci, modul in care si-a construit cariera pina acel moment, nivelul de motivatie pentru pozitie, si, bineinteles conteaza mult si intelegerea de business a persoanei care recruteaza si poate evalua relevanta raspunsurilor respective.

  2. […] Merg la interviu (cu un recruiter) (careeradvisor.ro) […]

  3. […] you would be able to do that. 5. Pick jobs and start applying. 6. Sell points no.1 and no.2 to the conspicuous eyeing recruiter. 7. Bask in the happiness of the shiny new job. 8. … Years/months/days go by, and you start […]

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2023 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe