Noi nu ne vindem….

January 20th, 2010

In ultimele saptamini am tot avut discutii legate de cat de dificil este sa te vinzi pe tine.  Si recunosc, nu este usor, dar ai timp sa te gandesti prea mult la lucrurile astea doar atunci cand de fapt nu esti decis, cand inca mai ai alta solutie, cand inca nu doare suficient starea actuala de lucruri. Daca doare si te deranjeaza cu adevarat, poti face ceva, chiar daca nu este comod.

you can do it!


Sunt situatii in care te indoiesti de tine, mai ales fiind intr-un anumit post sau dupa o experienta mai neplacuta cu actualul sau fostul angajator, sau dupa o serie de experiente neplacute. Dar chiar faptul ca te indoiesti de tine este primul semnal…ca trebuie sa faci ceva.  Doar iesind din zona de confort poti sa iti construiesti increderea in tine, doar gandindu-te la multele situatii din urma in care ai fost NEVOIT sa faci lucruri pe care nu erai obisnuit sa le faci.


Iti propun un exercitiu, daca si pe tine te incearca teama de a incerca sa faci ceva diferit:

incearca sa iti amintesti situatiile din viata ta in care ai facut un lucru desi nu ti-a fost comod

– cum te-ai simtit dupa ce l-ai facut, uitandu-te in urma?

– unde te-a dus iesirea din zona comoda, ce te-a invatat experienta respectiva?

Iar daca ar fi sa revenim la ideea de a ne vinde, pe noi, in interviu sau chiar inainte de asta, pentru a putea obtine interviul. Hai sa ne gandim la toate situatiile in care de fapt incercam sa facem o impresie buna….a se citi…sa ne vindem:-). Aproape in orice interactiune cu ceilalti, fie ca suntem constienti de asta sau nu, incercam sa proiectam o imagine, sa cream o amprenta in memoria celuilalt.

Oare nu putem sa ne vindem sau ne este inca greu sa iesim din zona calduta, confortabila, in care ne-am obisnuit sa ne gandim ca de aici urmeaza asteptarea…si atat. Este o decizie personala, e adevarat, si poate fi buna atata vreme cat suntem multumiti cu ea. Daca totusi nu ne simtim confortabil cu decizia asta,  solutia este doar la noi. O cautam sau o lasam ascunsa sub teama ca s-ar putea sa ne iasa?


“Nimeni nu poate sa ne daruiasca, decat noi insine – si nimeni nu poate sa ne jefuiasca, decat noi insine”.- Ernest Holmes

Tags: , , ,Comentarii

  1. Buna Madalina,

    Subiectul asta cu zona de confort e unul din preferatele mele. De cativa ani, pe la programele de training, le tot desenez oamenilor pe flipchart cerculete concentrice pentru a exemplifica zonele personale si ce se intmpla cand treci dintr-una in alta.

    Cred ca in mod natural noi oamenii avem o reticent la schimbare, o tendinta de a prezerva status-quo-ul. Dar deseori, asta ne face mult mai mult rau decat bine. De-asta mi se pare o capacitate importanta sa iesi din zona ta de confort. Si un exercitiu care merita facut constant.

    • @Eduard Ezeanu Bun venit, si multumesc pentru comentariu. Un prieten mi-a spus o vorba de curand care mi-a ramas in minte “I love my life and I am really happy. But I am working on that… daily.”

  2. […] da, abilitatile de vanzare sunt foarte utile in cautarea unui job. Ele se vad atat in modalitatea in care stii sa iti alegi […]

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2023 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe