Nu vreau sa ma schimb

February 15th, 2010

Dar as vrea sa incercati sa ma convingeti. Imi place discutia, imi place furtuna de idei, imi place sa am ocazia sa (va) contrazic si sa demonstrez si celorlalti ca vad lucrurile mai bine decat sunt ele in realitate. Imi place sa am ocazia sa ii fac pe ceilalti sa constate cu ocazia asta cat de bine gandesc, cat de inteligent sunt si ce capacitate de analiza am.

change managementProbabil ca nu sunt singura care a intalnit tipologia aceasta. Prima reactie este aceea de a te implica, a doua poate fi similara, incerci totusi sa convingi ca nu este asa, daca esti chiar mai dornic sa ajuti, chiar faci ceva care i-ar putea demonstra persoanei respective contrariul. Dar totusi nu. Nimic nu pare sa functioneze. Dar functioneaza descarcarea bateriilor tale, a celui care incearca cu toata forta sa ajute, sa sustina, sa traga de altcineva inainte.

Am avut de curand discutia asta cu un alt coach de cariera, care imi impartasea temerile vizavi de lipsa de actiune a unora dintre clientii cu care a colaborat. Si ce poti face intr-o asemenea situatie de fapt? Intr-o discutie de coaching, poti incerca sa afli care este de fapt temerea care blocheaza actiunea. In exemplul dat chiar aici a fost solutia, si lucrurile s-au deblocat, din fericire, cu ajutorul coach-ului.

Insa sunt si situatii in care lucrurile nu se pot debloca cu usurinta. Si atunci poate fi util sa incerci sa te detasezi putin de situatie si de contextul persoanei respective, pentru ca lucrurile nu sunt inca rezolvabile. Nu este inca gata pentru o schimbare a perspectivei, iar aparenta unei situatii foarte deranjante este mai mare decat situatia in sine. Daca ar fi suficient de deranjanta, si atat de dureroasa pe cat o descrie, probabil ar face mai multe pentru a se schimba. Sau macar a-si schimba modul de gandire.

Am intalnit din pacate destul de multe situatii de acest gen. Manifestarea lor in cautarea unui job este una tipica, incercari sporadice de a gasi o alta companie, o alta solutie, nesustinute pe termen lung si in general parcurgerea acelorasi cai care n-au dat rezultat in ultimii 2-3-5 ani.  Solutia nu este la altcineva insa, decat la cel care cauta. Ajustarea abordarii si cailor de cautare a solutiei, precum si constanta intr-un asemenea demers sunt esentiale pentru reusita. Bunele intentii ale celor din jur nu sunt suficiente, si uneori, chiar nu ajuta, dimpotriva.

“I think somehow we learn who we really are and then live with that decision.” Eleanor Roosevelt


Tags: , , ,Comentarii

  1. Social comments and analytics for this post…

    This post was mentioned on Twitter by portal_hr: RT @MadalinaUceanu Nu vreau sa ma schimb http://tinyurl.com/ydqr6l7

  2. […] optimiste, ceea ce aduce foarte repede dezamagiri in procesul de cautare a unui job, si potentiale obstacole emotionale de […]

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2023 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe