Omul in cautarea sensului vietii

January 8th, 2011

Intalnirile cu cartile cred ca nu sunt deloc intamplatoare.  Poate asta este si motivul pentru care atunci cand una zaboveste mai mult in mana mea intr-o librarie, de cele mai multe ori sfarsesc prin a o lua cu mine:-)

Am avut insa cateva carti pe care le-am recomandat cu precadere in ultimii ani, datorita impactului pe care l-au avut asupra mea.  Prima a fost “4 Hours Work Week” – Tim Ferris, are rolul de deschizator de minti, prin ideile extreme si variate pe care Tim le propune, urmatoarea “Career Renegade” – Jonathan Fields, despre care am mai scris pe scurt si care a fost generatoarea ideii de a publica pe PortalHR o serie de interviuri cu oameni care si-au schimbat total domeniul de activitate si au succes in acest demers, apoi a urmat “Drive” – Dan Pink care vorbeste despre motivatie si valori in contextul actual.


Ultimele trei pe care le-am recomandat cel mai intens au fost “Triburi” – Seth Godin care vorbeste despre nevoia noastra de a ne strange si a milita pentru idei care ne reprezinta, despre nevoia de a genera o masa critica chiar prin pasi mici dar fermi, cea de-a doua “Working Identity”– Herminia Ibarra, care vorbeste despre schimbarile in cariera la o varsta matura si care mi-a dat de lucru la inca alte 3 carti 🙂 datorita bibliografiei foarte interesante, iar cea din urma “Omul in cautarea sensului vietii” – Victor Frankl pe care o cautam de mult timp dar cumva la prima cautare parea sa fie stoc epuizat peste tot.

Cu siguranta nu sunt singura impresionata de cartea lui Victor Frankl, insa atunci cand am gasit-o m-a marcat ideea cautarii sensului.

Va las cu cateva citate care mi-au atras atentia si cu o altfel de recenzie, realizata in cadrul proiectului Bookmark.

*am preferat sa las varianta originala in engleza pentru ca nu sunt convinsa ca as fi putut traduce cu acuratete toate nuantele textului.

“Sensitive people, who were used to a rich intellectual life may have suffered much pain (they were often of a delicate constitution), but the damage to their inner selves was less. They were able to retreat from their terrible surroundings to a life of inner riches and spiritual freedom.”

“Love goes far beyond the physical person of the beloved. It finds its deepest meaning in his spiritual being, in his inner self. Whether or not he is actually present, whether or not he is still alive at all, ceases somehow to be of importance.”

“Humor was another of the soul’s weapons in the fight for self preservation. It is well known that humor, more than anything else in the human make-up, can afford an aloofness and an ability to rise above any situation, even if only for a few seconds.”

“No man should judge unless he asks himself in absolute honesty whether in a similar situation he might not have done the same.”

“The way in which a man accepts his fate and all the suffering it entails, the way in which he takes up his cross, gives him ample opportunity – even under the most difficult circumstances- to add a deeper meaning to his life.

“Man’s inner strength may raise him above his outward fate. Such man are not only in concentration camps. Everywhere man is confronted with fate, with the chance of achieving something through his own suffering.”

“For the world is in a bad state, but everything will become still worse unless each of us does his best.”Bookmark – Omul in cautarea sensului vietii from Madalina Uceanu on Vimeo.

Sa aveti un an inspirat!

Tags: , , , ,Comentarii

 1. catalinpetru says:

  Cartila ca si cartile, stii parerea mea despre ele 🙂
  Dar clipul a iesit f fain. Si tu la fel in el.

 2. […] this link: Omul in cautarea sensului vietii | Career Advisor VA:F [1.9.6_1107]please wait…Rating: 0.0/10 (0 votes cast)VA:F [1.9.6_1107]Rating: 0 (from 0 […]

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Portal HR. Portal HR said: Omul in cautarea sensului vietii http://bit.ly/gdg72L […]

 4. Bogdan Sima says:

  Draga Madalina,

  Excelenta carte! Excelent comentariu! Excelent clip! 🙂
  Ma preocupa de mai mult timp subiectul pe care il abordeaza Victor Frankl, mai ales in contextul zilelor noastre. Inca nu am gasit o cale pe care se poate merge cu siguranta (toate caile posibile de a cauta sensul vietii, au riscuri si de aici putem dezvolta o intreaga filozofie plecand de la sisteme de valori diferite), dar am gasit un film pe care ti-l recomand: „From Ambition to Meaning” – Wayne Dyer.

  Toate cele bune in acest nou an!

  Bogdan

  • @Bogdan Sima Multumesc pentru aprecieri Bogdan si pentru comentariu. Cautarea este cu siguranta pe cai specifice fiecaruia dintre noi, dar cartea lui Victor Frankl povesteste si despre un tip de terapie centrat in jurul descoperirii sensului vietii, logoterapie. Si de asta mi s-a parut interesanta si foarte utila. Iar despre Wayne Dyer, a fost descoperirea cea mai revelatoare pentru mine in 2009, am mai povestit putin despre filmul “The Shift – From ambition to meaning” si aici http://careeradvisor.ro/surse-de-inspiratie. Am vazut de curand in librarii si una dintre cartile lui care mi-a placut foarte mult, “Excuses Begone”, a aparut si in romana, daca te intereseaza aprofundarea subiectului, merita cu siguranta.

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2023 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe