Schimb de rol, recruiter in cautare de job
June 14th, 2010In ultimul an am avut des ocazia sa intalnesc persoane care lucreaza chiar in departamentele de Resurse Umane, care se aflau in cautarea unei noi oportunitati. De cele mai multe ori, aceleasi opinii exprimate de oameni din afara domeniului, le-am regasit si la specialistii sau managerii din aceasta zona care sunt in cautare.
Avand in vedere experienta sa de peste 7 ani in Resurse Umane, din care cativa chiar intr-o companie de recrutare, si faptul ca a incheiat de curand cu success un asemenenea proiect de cautare de job, m-am gandit ca raspunsurile acestui fost candidat va pot oferi o perspectiva interesanta.
Cum ai caracteriza piata in acest moment? Piata e sensibil mai saraca in oferte fata de acum 1-2 ani. Pozitiile postate pe site-urile de profil au in medie cateva sute de aplicanti, chiar daca este vorba de simple pozitii de recruiteri. Uneori se ajunge si la peste 1000 de aplicanti.
Care a fost cea mai dificila parte a trecerii de partea cealalta a baricadei? Nu mi s-a parut nimic dificil, poate si pentru ca atunci cand am inceput sa lucrez in recrutare aveam deja propria mea experienta consistenta in a fi candidat – am avut permanent in minte postura asta – ma gandeam des “mie cum mi s-ar parea daca as fi intrebata asa ceva“, etc.
Cum te-a ajutat experienta de intervievat sa intelegi sau sa interpretezi diferit candidatii pe care ii evaluezi in activitatea ta de recrutare? Postura de intervievat in piata actuala nu mi-a adus informatii neaparat noi, ci mai degraba mi-a reamintit cat conteaza, oricat de cunoscuta e agentia de recrutare, sa isi reconfirme reputatia prin comunicarea unui raspuns la termenul promis, oferirea unor explicatii in cazul anularii unor procese de selectie…ceea ce as defini ca fiind abc-ul domeniului, acele principii care fac diferenta pozitiva pentru o companie pe care o vei retine ca fiind serioasa si la care vei mai apela sau o vei recomanda la randul tau. Din pacate, inca mai poti avea surprize – chiar de acolo de unde nu te-ai astepta.
Care crezi ca sunt calitatile de care ar trebui sa faca uz o persoana in acest moment pentru a avea success in cautarea unui job in aceasta perioada? In aceasta perioada, e foarte importanta reteaua personala de contacte. Pot spune ca toate discutiile pe care le-am purtat au avut ca sursa astfel de contacte. Am aplicat si la cateva joburi pe care le-am vazut postate, dar foarte putin pentru ca ceea ce am vazut nu erau in zona mea de interes- in general nivelul era mai scazut decat ceea ce cautam. O alta concluzie a acestei perioade a fost legata si de reteaua de contacte. Am putut constata cat de reactive sunt persoanele, din pacate aici a fost loc de surprize neplacute in sensul ca din partea unora nu am primit niciun fel de raspuns.
Ce ai invatat tu personal din postura de candidat, in eventualitatea participarii la selectii viitoare? Am invatat sa gestionez mai bine interviurile tinute intr-o maniera mai familiara. Niciodata nu trebuie uitat, ca, oricat de relaxata ar parea o discutie de acest gen, este totusi altceva decat o discutie amicala. Nu trebuie lasat loc de interpretari care te pot dezavantaja.
Daca ar fi sa acorzi o nota modului in care decurg in piata procesele de recrutare (profesionalism), care ar fi aceea si de ce? As nota cu 8 maniera actuala in care se desfasoara recrutarile. Motivul pentru care ‘ se pierde la puncte’ dupa parerea mea este faptul ca inca nu se poate discuta de o generalizare in piata a aplicarii unor principii de baza, cum ar fi acela de a furniza feed-back la termenul promis.
Crezi ca domeniul recrutarii a evoluat fata de ultima data cand ai mers la interviuri? Interviurile precedente au fost in urma cu 3 ani. Cred ca lucrurile stau acum putin mai bine ca nivel de senioritate al recrutorilor.
Cum crezi ca iti va modifica aceasta experienta comportamentul ca recruiter de acum inainte? Voi fi si mai atenta sa evit tragerea unor concluzii pripite, luand in consideratie faptul ca oamenii au modalitati diferite de a se exprima din punct de vedere emotional in conditiile unui interviu- unii vorbesc mai insufletit, altii sunt dimpotriva mai timorati si totusi comportamentul respectiv poate sa nu fie reprezentativ pentru comportamentul lor obisnuit.
Pentru ca tot discutam in cursurile de recrutare despre ceea ce inseamna stabilirea unui nivel de raport cu candidatul, iata in ultimul raspuns un argument in plus in acest sens. Evaluam rezistenta la stress, sau chiar incercam sa eliminam pe cat posibil tensiunea in interviuri?
——————————————-
Din nou revine subiectul retelei de contacte, si al intretinerii acesteia mai ales in perioadele in care nu sunteti in cautarea unui job, in asa fel incat aceasta sa isi poata demonstra utilitatea in momentul in care aveti nevoie de ea. Voi reveni cu concluziile ultimului studiu despre Folosirea LinkedIn in recrutare, si va invit inca o data sa alocati 3 minute pentru completarea chestionarului, in cazul in care nu ati facut-o déjà!
Tags: cariera, caut job, intrebari, retea de contacte
[…] This post was mentioned on Twitter by Portal HR, Oana Vladutoiu. Oana Vladutoiu said: RT @MadalinaUceanu Schimb de rol, recruiter in cautare de job http://bit.ly/8Yz997 […]
[…] Schimb de rol, recruiter în căutarea unui job (careeradvisor.ro) […]
Si eu ma aflu in aceeasi postura de cateva saptamani si pot spune ca, intr-adevar, e interesant sa schimbi postura, mai ales ca incepi sa gandesti din ambele puncte de vedere – angajat/angajator, chiar daca tu esti cel recrutat acum. Un articol foarte util si cu multe informatii care ar trebui cunoscute de cei care isi cauta un job acum 🙂