Sir Richard Branson la Bucuresti
May 11th, 2012Miercuri am fost prezenta alaturi de alti aproximativ 2000 de oameni la intalnirea cu Robin Sharma si Richard Branson in Bucuresti. Un eveniment care risca sa treaca neobservat din cauza strazilor pline de suporteri veniti speciali pentru finala Europa League. Din fericire n-a fost asa, iar faptul ca Sir Richard Branson a vizitat Bucurestiul chiar intr-o zi in care orasul era in sarbatoare pe mine m-a bucurat.
Am ajuns acolo datorita unei foarte frumoase colaborari cu cei de la Finmedia, datorita carora am putut sa ofer si doua invitatii la acelasi eveniment prin parteneriatul cu PortalHR. Multumesc inca o data Alice pentru deschidere. Cred ca nu este usor sa organizezi un eveniment de o asemenea anvergura si sa iti asumi riscurile ca unele lucruri sa nu iasa asa cum te astepti. Gasiti si aici cateva opinii ale unor participanti la eveniment, cum l-au perceput pe Sir si care sunt mesajele cu care au plecat de acolo.
Pe Sir Richard Branson il vazusem si la Londra anul trecut, de altfel de aici a si pornit ideea parteneriatului, e probabil evident ca sunt o admiratoare a ideilor si modului in care isi traieste valorile acest om. Am primit o invitatie VIP chiar in ziua evenimentului de la o buna colaboratoare, asa ca am avut neasteptata ocazie sa il vad si de aproape:-) ceea ce mi-a confirmat inca o data naturaletea si modestia nedisimulate si atat de rare.
(Ca o observatie separata, la Londra nici n-as fi putut spera la asa ceva, au fost 6500 de oameni in sala, la un eveniment care a costat 200 Lire pentru 3 zile + transport si cazare acolo. Din cele 3 zile, miza reala au fost interviul de 1 ora cu Sir Richard Branson si interventia lui Tony Robbins de cateva ore, restul de 2 zile si jumatate am asistat la pitch-uri ale diversilor sponsori ai evenimentului. Si atunci ca si acum, banii stransi in urma acestui eveniment sunt donati catre Virgin Unite pentru actiuni caritabile, un lucru demn de luat in seama, ca si multumirile adresate catre noi toti pentru ca am fost prezenti in sala si in felul acesta am contribuit)
Cam atat de aproape cum vedeti mai jos:
Pe Robin Sharma l-am vazut si anul trecut in Bucuresti, dar risc sa fiu subiectiva in ceea ce-l priveste, l-am intalnit dupa ce am fost la evenimentul lui Tony Robbins acum 2 ani. Mi-au ramas insa in minte cateva idei care m-au pus din nou pe ganduri: “The project that you most resist is the project that carries most of the opportunities”.
Insa preferata mea a fost “No job is only a job unless you choose to see it like that” pentru ca sunt convinsa ca este mai important cum percepem versus ce ni se intampla de fapt. Gasiti insa mai multe notite despre sfaturile lui Robin Sharma pentru a ne eficientiza in articolul lui Adrian.
Sir Richard Branson a reluat o parte din mesajele pe care le mai auzisem, dar care, din nou, mi-au amintit cat de importante sunt bunul simt si naturaletea in tot ceea ce facem si suntem. Mi-a placut declaratia lui legata de familie, pe care o considera cea mai importanta pentru el si reluarea perspectivei lui vizavi de greselile oamenilor “People know when they’re wrong, you don’t need to tell them, just lavish your praise and you will get the best of them”. Se pare ca cea din urma a fost o lectie primita de copil de acasa, mesajul transmis de parintii sai.
Intre oamenii pe care ii admira l-a mentionat pe primul loc pe Nelson Mandela, cu care are ocazia sa colaboreze in cadrul The Elders (o alta intiativa remarcabila care ii apartine). A reluat ideea responsabilitatii majore pe care o au cei care au succes si posibilitati financiare peste medie, respectiv de a da inapoi si a-i ajuta si pe altii. Cred ca am avut de castigat din prezenta lui daca retin numai ideea aceasta, precum si opinia sa ca ne-am putea orienta catre “job sharing” si lucrul de acasa pentru a putea imparti volumul de munca dar a tine cat mai multa lume activa si capabila sa isi asigure resursele financiare, spre binele tuturor.
Ideile noi pe care le-am remarcat au fost legate de fiul sau, pe care l-a lasat sa iti demareze propriul business tocmai pentru a-i da ocazia de a avea propriile satisfactii ale lucrurilor realizate de el singur.
Intrebari si concluziile mele
Legat de intrebarile puse de public nu vreau comentez calitatea acestora sau cat de inspirate sau mai putin inspirate au fost ele. Cred ca avem cunostintele si resursele pentru a realiza multe, zona in care insa se vede ca mai avem de invatat este chiar cea de eticheta de business, si, as adauga la asta, deschiderea spre a invata. Suntem intr-un proces de re-educare si, din nou, subestimam impactul timpului, am vrea sa ne schimbam mentalitatile peste noapte. Oricat mi-ar placea si mie asta stiu ca nu se poate si aleg sa ma bucur de schimbarile in bine pe care le vad si nu sunt putine! Prezenta lui la Bucuresti este una dintre ele, daca stiam ca am sansa asta probabil ma gandeam de 2 ori inainte de a merge la Londra.
Mi-a placut foarte mult ultima intrebare legata de domeniile in care investi acum daca si-ar incepe businessurile, iar directiile indicate de el au fost: online (orice are legatura sau foloseste internetul), energia (alternativa, eficientizare a consumului, etc.). Ideea generala a fost insa ca antreprenoriat se poate face in orice directie/industrie catre care esti manat de o pasiune si mai ales o nisa prin care poti imbunatati viata celorlalti.
Si pentru ca tot vorbim despre invatare, gandul cu care eu particip la asemenea evenimente este de a lua cat mai multe de acolo, motiv pentru care ma si concentrez pe ce am de invatat, ce pot schimba la modul meu de gandire si mai putin pe lucrurile logistice sau care imi displac. Imi place prea tare ideea ca am ocazia sa ma impregnez cu ideile unor oameni pe care ii admir. In plus mai traiesc si conform principiului “calul de dar nu se cauta la dinti” si ma bucuri ca pot face asta fara efort, desi unora le poate parea o supra adaptare si o abordare prea permisiva.
Pe scurt, pe mine venirea lui Sir Richard Branson in Romania m-a bucurat si m-a lasat cu urmatoarele concluzii:
– bunul simt si modestia sunt cu atat mai remarcabile cu cat ai avea teoretic toate motivele sa nu le afisezi
– a nu judeca si a-i sustine pe ceilalti in ciuda greselilor lor este cea mai buna investitie pe termen lung
– educatia de acasa cea pe care ai primit-o si cea pe care o dai copiilor tai este te poate ajuta sa traiesti fericit sau nu, indiferent de ce ti se intampla de fapt
– sa faci tot posibilul pentru a trai fara regrete si asumandu-ti valorile tale, indiferent de criticile celorlalti. Iar astazi, mai mult decat in orice alta zi, mesajul asta are o valoare infinit mai mare pentru mine!
Ar fi mult mai multe de invatat de la el, sunt convinsa, iar daca ideile de mai sus v-au deschis macar putin apetitul spre invatare, cu ajutorul Editurii Publica am ocazia sa ofer ultima sa carte “Afacerile pentru oameni” celui care imi poate spune pe scurt intr-un comentariu care dintre ideile de mai sus le-a aplicat cu succes.
Va las cu mesajul de final al evenimentului “Let’s screw business as usual”
Tweet
Tags: dezvoltare personala, Evenimente, Leadership, Robin Sharma, Sir Richard Branson
Iti urmaresc cu drag blogul si posturile pe fb, si te felicit in special pt acest articol, pentru ca desi nu am luat parte la event, mi-a descris in mare cele mai importante teme dezbatute.
Eu aplic prima idee, legata de bun simt si modestie, care se dovedeste de nenumarate ori a fi mai mult decat utila. Oamenii cu care interactionez zi de zi au nevoie de o vorba blanda si de discutii de valoare.
“Work hard, play harder!” i would say 🙂
@Roxana Multumesc Roxana, mare lucru si greu de realizat, “Common sense is not so common”
Thanks!
Ma bucur mult ca am observat lucruri comune la Branson 🙂 Mie mi-a placut foarte mult raspunsul la intrebarea tipului care era implicat in electronica( robotica) si IT, care l-a intrebat in ce industrie sa investeasca. Mi-a ramas un sigur raspuns: ” nu exista o industrie profitabila in care sa investesti, investeste in ceea ce esti pasionat”. Si asta am aplucat si eu de vreo 5 ani pana in prezent, fac ceea ce fac cu pasiune, imi place ceea ce fac, chiar daca nu e simplu uneori. E un drum riscant, nu stii ce urmeaza, dar e fain 🙂
@Cristi Aceea a fost intrebarea care mi-a placut si mie cel mai mult, de altfel si raspunsul:-) L-am intalnit apoi la pranzul VIP pe cel care a intrebat asa ca am avut ocazia sa il si felicit personal. Riscurile cred ca sunt diminuate in cazul asta de nivelul de satisfactie dat de activitate in sine:-)
Multumim pentru articol, Madalina! Pe mine m-a ajutat sa am o idee despre temele dezbatute, intrucat – desi mi-am dorit – nu am reusit sa ajung la eveniment…
Pe mine m-a pus pe ganduri treaba cu “educatia primita si cea data mai departe” – este teribil de adevarat si se leaga de credintele limitative pe care le avem. Eu am inceput de putina vreme sa lucrez cu mine si aplic acum partea a 2-a a acestei idei (educatia pe care o dau mai departe copiilor mei), incercand astfel sa-i ajut pe ei sa traiasca mai fericiti.
@Gabriela Multumesc Gabriela si eu pentru comentariu, ai dreptate cu educatia pe care o dam mai departe, cred ca de multe ori incepem sa o constientizam cu adevarat abia in momentul confruntarii maxime cu sine, acela in care devenim parinti. Voi reveni cu un email legat de concurs
Buna Madalina, astazi am dat peste site-ul tau si am devorat deja 5-6 articole cu mare placere. Am avut de asemenea placerea de a te asculta la un eveniment OWL tinut in Martie. Imi este greu sa aleg doar una dintre ideile lui Branson care imi place si pe care o aplic, in special ultimele caci astea sunt si valorile mele. Daca ar trebui sa fac un top, as spune ca ce am aplicat pana acum cu mare succes a fost sa traiesc fara regrete asumandu-mi valorile. De ce spun cu succes este pentru ca desi sunt foarte tanara, ambitia de a avea succese pe plan profesional mi-a atras de multe ori “esecuri”(daca le pot numi asa) pe partea personala, si aici ma refer strict la modul cum relationez cu colegii mei si imi este greu sa trec peste criticile celorlalti si uneori chiar frica de critici, dar merg inainte cu setul meu de valori stiind foarte bine ce vreau si unde vreau sa ajung. Multumesc,
Delia
@Delia Multumesc frumos pentru comentariu, ma bucur ca ai participat la OWL, mi se pare o initiativa de apreciat si o resursa foarte utila de informatii dar si de contacte. Te felicit pentru ideea pe care ai ales-o si mai ales pentru determinare. Sper sa ne mai auzim, voi reveni cu un email legat de concurs. Pe curand