Warning: Use of undefined constant wp_scheduled_missed - assumed 'wp_scheduled_missed' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/r34470care/_madalinauceanu.ro/wp-content/plugins/wp-missed-schedule/wp-missed-schedule.php on line 246
5 sugestii pentru Job Hunting in 2010 | Madalina Uceanu

5 sugestii pentru Job Hunting in 2010

January 3rd, 2010

Stiu, intram in 2010 si s-ar putea ca inca sa nu ai ofertele minunate pe care le asteptai, inca nu ai nici macar prea multe invitatii la interviuri si gandul ca nimic nu-ti va iesi nici anul asta te atrage precum mirajul abisului. Si exact asta este momentul potrivit pentru a decide, vrei sa ramai Profet in tara nimanui, sau indraznesti sa iti alegi cateva principii sanatoase care sa te duca inainte in 2010.

success themed street sign1. TU

Concentreaza-te pe ceea ce poti face tu diferit anul acesta. Cat poti ajuta, pe cine, cu cine te poti conecta, unde poti aduce o contributie. Poate poti ajuta tu pe cineva care isi cauta un job recomandandu-i posturi despre care auzi sau punandu-l in legatura cu persoane care stii ca ar avea nevoie de un profil similar cu al lui.


O sa spui ca pierzi timpul, si te voi contrazice. Nu dedici 90% din timpul tau unui asemenea demers, dar daca pina ieri nu ai petrecut deloc timp pentru asta, daca incepi anul acesta macar sa iti propui sa ajuti, deja este un pas inainte. Facand asta ajuti atat pe cel care isi cauta job, cat si pe cel care cauta un om bun. Ai sansa sa…ti se intoarca favoarea, ajutorul oferit, sau chiar sa generezi o alta oportunitate pentru tine, dezvoltand o relatie cu oamenii pe care ii ajuti in procesul acesta.

2. NU AMINA

Fa-ti pina la urma planul acela de bataie clar, pe pasi, asa cum faci cu orice proiect de care esti responsabil la birou. In loc sa mentionezi in scrisoarea de intentie bine organizat sau bune abilitati de project management, demostreaza-le. Fa un plan cu etapele concrete pe care le ai de parcus si pune-ti termene limita la fiecare ele. Si…cel mai important, tine-te de el. Daca ajuta, impartaseste-l cu cineva care te poate trage de maneca atunci cand nu iti respecti promisiunile.

3. ASTEPTARI REALISTE

Stabileste-ti un nivel de asteptari realiste si incearca sa privesti procesul de cautare a unei noi directii ca pe o calatorie. Din fiecare pas facut inveti ceva despre tine, despre piata, despre oportunitatile oferite de piata, despre optiuni noi pe care nu le-ai luat in considerare pina atunci. Daca asteptarile tale sunt chiar mai pesimiste decat se va dovedi in realitate, te vei bucura de orice veste buna venita intainte de vreme:-).

De exemplu: Ai trimis 10 CVuri? La cate interviuri te astepti sa fi invitat? Realist vorbind ar fi doar unul, procentul de succes in vanzari (iti place sau nu vinzi…competentele tale si puterea de munca) ramine de 10%. Daca se intampla sa ai mai multe interviuri, te poti considera norocos.

4. FLEXIBILITATE

Ofertele care exista pe piata in acest moment s-ar putea sa arate usor diferit fata de ceea ce te-ai astepta tu. Si s-ar putea ca asta sa nu fie deloc o veste proasta. Poate ca nu te-ai gandit niciodata la un job intr-o arie usor diferita de ceea ce ai facut pina acum, intr-un alt tip de organizatie decat iti inchipuiai ca vei gasi, cu un alt sistem de remunerare decat cel cu care te-ai obisnuit.

E posibil si sa decizi ca ai vrea sa mai ai o discutie cu seful tau inainte de a face o schimbare. Si in urma discutiei sa stai in organizatia de care tocmai vroiai sa te desparti. Acum cativa ani am avut o asemenea discutie cu cineva care decisese sa fuga, era “evident” ca in interiorul organizatiei nu era nici o sansa.  In urma discutiei a fost de acord ca ar merita verificata aceasta perceptie in cadrul unei discutii cu seful direct. A trecut timpul si dupa 2-3 ani am primit un telefon de la aceeasi persoana. De data asta imi recomanda pe cineva, pentru ca ea….era exact in pozitia pe care o visase, in aceeasi organizatie in care o stiam!

Nu stii niciodata incotro te va duce cautarea, este insa foarte util sa ramai deschis catre caile neanticipate!

5. DETERMINARE

Da, poate suna a generalitate, este valabil si in job si in viata, si in cautarea unui job in egala masura. Obstacole sunt cu siguranta la tot drumul, rolul lor insa nu este neaparat acela de a ne opri din drum, ci de a testa decizia noastra. Primim un raspuns negativ, nu e usor de trecut peste el, insa de multe ori inseamna ca fie avem de invatat ceva din modul in care ne-am prezentat, fie avem de inteles ceva vizavi de tipul de proiecte pentru care tindem sa aplicam, ne ajuta sa cerem un feedback sa intelegem ce am gresit de fapt, fie…nu a fost sa fie. Cred ca orice om care a lucrat in recrutare a vazut multe situatii in care s-a intrebat de ce oare nu a fost aleasa pentru job persoana care ma asteptam sa fie aleasa, avea si competentele si motivatia de a face jobul. Si nu de putine ori exista o parere de rau ca nu s-a intamplat asa. In timp insa, vazand care sunt pina la urma ofertele primite ulterior, care este jobul pe care l-a luat pina la urma persoana respectiva, mi-am dat seama ca lucrurile se intampla asa dintr-un motiv. Nu intotdeauna il intelegem, dar de cele mai multe ori este mai bine ca s-a intamplat asa!

Oricum, un refuz, este cu siguranta ultimul motiv pentru care sa te opresti din cautare. Succesul tau tine de capacitatea de a te ridica atunci cand este mai greu.

“The brick walls are not there to keep us out; the brick walls are there to give us a chance to show how badly we want something.”
~Randy Pausch


Tags: , , , , , ,



Comenteaza

Copyright © 2010 - 2024 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe