Discriminarea la reangajare – adevarat sau fals?

November 9th, 2011

De multe ori am auzit discutii despre inexistenta discriminarii pe piata muncii din USA si chiar a unei reglementari in acest sens –  Equal Empoyment Opportunity Act. Din povestile bazate pe experienta multor prieteni sau candidati care si-au cautat de lucru pe piata de peste ocean am ajuns la concluzia ca nediscriminarea in angajare este un ideal, iar in practica, in forme mai putin vizibile si atacabile legal, exista un grad de subiectivism, ca peste tot in lume.

 

Mi-au atras insa atentia de curand cifrele unui studiu legat de discriminarea la angajare, care confirma ca in acest moment in USA un procent de 82% dintre cei care recruteaza trateaza diferit aplicatiile venite de la candidati care nu sunt angajati in acest moment. Mai mult decat atat, se pare ca peste 150 de anunturi de angajare afiseaza clar cerinta de a “nu aplica daca nu sunteti angajat in acest moment”.

Primesc multe mesaje de la candidati care sunt in procesul de cautare a unui loc de munca de ceva timp, multi dintre acestia neavand prea mult succes in demersul lor. De multe ori lipsa rezultatelor are de-a face cu modul in care sunt echipati pentru aceasta cautare, dar despre asta si despre ce inseamna conceptul de “career resilience” voi reveni cu un alt articol.

M-am intrebat totusi daca si la noi se intampla in acest moment un asemenea fenomen, motiv pentru care am demarat prin PortalHR un studiu care ne poate ajuta sa intelegem daca este doar o aparenta sau o realitate.

Răspunde până pe 18 noiembrie  la intrebările din chestionarul Discriminarea celor fără serviciu. Rezultatele studiului le vom publica într-un articol viitor de pe PortalHR.

Va invit sa ne lamurim impreuna!

Tags: , , , ,Comentarii

  1. […] la Madalina Uceanu pe blog despre discriminarea celor care isi cauta un loc de munca in procesul de recrutare. Ei sunt […]

  2. cristi 1 says:

    Da, exista discriminare. Si, din pacate, mai exista si frustrarea ta de om care sta acasa, dupa n ani experienta.
    Cazul meu: in Ianuarie 2010 am reinceput sa-mi caut de munca, initial avand 5 luni de nemunca, pana mi-am gasit intr-un final in septembrie pe post de junior. Eu, fost analist-programator cu peste 3 ani experienta atunci. Fusesem in total la 19 interviuri.
    Recunosc ca mi se mai ivise ocazia in aprilie sa incep intr-o firma ca junior pe salariu sub asteptarile mele, dar nestiind cat de dificil este sa te reangajezi, am refuzat.
    Mai vreau sa mai spun dupa toate acestea ca cele doua firme care mi-au facut oferta atunci si firma la care lucrez in momentul de fata nu au departament dedicat de HR, ceea ce m-au scutit de interviul cu o persoana de HR cu tot cu intrebarile lor dificile.

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2023 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe