Tendintele viitorului

April 5th, 2013

In ultimele luni a revenit in diverse discutii si forme subiectul generatiei tinere, a sistemului educational, investitia in training si orientare profesionala care ar putea fi facuta pentru aceasta in Romania. E drept ca si statisticile internationale indeamna cumva in aceeasi directie. Peste Ocean estimarea este ca in 2020 generatia Y (Millennials) va reprezenta 50% din forta de munca (crestere de la 33% pe care o reprezinta acum), ceea ce justifica nevoia de a pregati urmatoarele generatii de angajati. Nu sunt inca suficiente, dar oricum am vazut deja initiative diverse adresate studentilor. Dar dupa ei, urmeaza o alta generatie, respectiv Z (nascuti dupa 1995/2000), care cuprinde generatia actuala de liceeni.

Actiunile adresate lor incep si ele sa prinda contur, ceea ce mi se pare imbucurator, mai ales ca decizia legata de viitoarea cariera pe care o vor urma ar trebui sa se ia in aceasta etapa si nu in momentul in care au ales deja facultatea pe care o vor urma.

 

Considerata generatia cu ADN digital, pe care lumea a primit-o in plina evolutie tehnologica – din ce in ce mai accelerata – mi se pare natural sa vad o companie din zona tehnologiei digitale concentrandu-si atentia asupra ei. Din ea fac parte principalii consumatori, dar si oamenii care vor putea contribui la modul in care tehnologia va evolua in urmatorii ani.

 

Este deja al treielea an de cand Samsung Electronics a inclus si Romania pe harta tarilor in care au implementat programul Trends of Tomorrow, program prin care ofera adolescentilor ocazia de a cunoaste specialisti din diverse domenii si de a intelege care sunt elementele cheie intr-o cariera de succes.

 

Asa a aparut ideea crearii aplicatiei Jobs of Tomorrow adresata celor care vor sa inteleaga care sunt tipurile de joburi care le-ar putea fi oferite la terminarea facultatii, care poate fi nivelul de asteptare al unui angajator si cum s-ar putea ocupa din timp de dezvoltarea lor profesionala pentru a avea acces la un asemenea job.

 

Bineinteles ca pentru cei care folosesc aplicatia exista un concurs, cu un premiu usor de intuit avand in vedere cui se adreseaza: o tableta Galaxy Tab 2 10.1. Ce va fi insa interesant de vazut va fi care sunt optiunile alese de adolescentii invitati sa isi voteze domeniul de activitate preferat. Si mi-ar placea, intr-o lume ideala, sa putem vedea peste 5-6 ani daca au ramas la aceeasi optiune sau cum le-a influentat aceasta cariera ulterioara.

 

Daca aveti adolescenti in jur, merita sa ii invitati sa isi evalueze optiunile viitoare si sa voteze domeniile catre care s-ar orienta. Poate asa veti genera o discutie interesanta despre cum ati ajuns voi sa va construiti cariera actuala si, de ce nu, sa primiti cateva sfaturi despre utilitatea tehnologiei care poate pentru generatia noastra, generatia X (in care ma incadrez si eu) par prea noi, iar pentru ei sunt pura normalitate!

Tags: , , , , , ,



Comentarii

  1. Sorin says:

    Apropo de job of tomorrow citisem undeva ca in viitor, legat de locuri de munca, oamenii se vor imparti in doua tabere:-cei care fac programe ptr calculator- cei care vor utiliza programe

  2. Felicitari pentru subiectul articolului. Odata cu progresul tehnologic si cresterea sperantei de viata apar noi provocari pentru “noile” si “vechile” generatii. Am 32 de ani si constat ca ceea ce am invatat in scolile romanesti nu prea are legatura cu piata muncii. Tot ceea ce stiu sa fac am invatat la locurile de munca pe care le-am avut. In ultimul an am luat decizia de a ma pregati singur in domeniu IT. Am ales aceasta directie deoarece in acest moment cererea de specialisti este foarte mare, acest lucru evidentiindu-se si prin castiguri peste medie. Pe langa aceste aspecte, ma gandesc ca acest domeniu imi va permite sa ma pot angaja in foarte multe tari, fiind poate cel mai “globalizat” domeniu de munca. Cred ca pana in momentul in care educatia tinerilor din generatia Y sau Z va fi mai bine gandita de catre guvernele lumii, acestia vor fi nevoiti sa se intereseze singuri si sa se pregateasca singuri pentru aceste slujbe ale viitorului. Tinerii trebuie incurajati sa isi caute cat mai coerent domeniile in care vor putea activa in viitor. Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca meseriile nu vor mai fi transmise din “tata in fiu”.

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2024 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe