Putererea verigilor slabe

November 1st, 2010

Inceputul majoritatii discutiilor de consiliere in cariera pe care le am se invarte in jurul retelei de contacte. Spre surprinderea mea, de multe ori, zona in care stam cel mai prost, nu sunt competentele profesionale, sau atitudinea, ci modul in care stim sa intretinem relatiile cu cei din jur  si ne dezvoltam reteaua de contacte.

De cele mai multe ori, prima discutie este legata de profilul de pe LinkedIn, care dupa parerea mea, ca utilizator frecvent, este una dintre retelele profesionale cele mai utile si inca o resursa insuficient folosita. Primul pas este prezenta acolo, al doilea este largirea retelei si stabilirea legaturii cu cei care formeaza reteaua noastra de contacte.

Al doilea pas important si discutia cea mai larga de obicei este: cine sunt contactele mele, cine formeaza reteaua mea de contacte. Iar aici cateva dintre raspunsuri ar fi: actualii si fostii colegi de la birou, colegii din locurile de munca anterioare, fostii colegi de la diverse scoli sau cursuri absolvite (fie ca e vorba despre un MBA sau cursuri scurte de 2-3 zile), persoanele cu care m-am intalnit in mediul de business (evenimente, colaborari profesionale), prietenii.

Vom vorbi la un moment dat si despre diagrama, dar inaintea acesteia cred ca este esentiala construirea retelei de contacte. Un alt obicei care pe mine m-a ajutat pina acum si pe care il pastrez, este ca dupa fiecare eveniment la care particip, fiecare carte de vizita pe care o primesc, sa ajung in fata unui PC si sa ma conectez cu persoanele respective pe LinkedIn.

La ce imi foloseste asta? La foarte multe: in momentul in care am o intalnire cu cineva pe care nu il cunosc inca sunt mari sansele sa ii gasesc profilul in aceasta retea si sa imi fac o idee despre experienta persoanei, daca imi doresc sa ajung la cineva, fac aceeasi cautare si de cele mai multe ori persoana se afla deja in reteaua de contacte a unei persoane cu care sunt deja in legatura, chiar daca persoana pe care o caut este peste ocean sau in chiar pe continent dar mai departe putin, il pot gasi la distanta unui email:-), pot vedea ofertele de joburi postate de cei din reteaua mea de contacte, prietenii sau cunostintele mele imi pot transmite joburile prezente in retea care mi s-ar putea potrivi.

Daca nu v-am convins inca “take a leap of faith” si incercati totusi sa vedeti singuri cate din solutiile de mai sus functioneaza pentru voi.  La buna conectare:-)


Pages: 1 2

Tags: , , , ,Comentarii

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu and CariereOnline.ro, Portal HR. Portal HR said: RT @MadalinaUceanu Putererea verigilor slabe http://bit.ly/ak8h2z […]

  2. Claudiu C says:

    Madalina, m-ai convins. Si cand ma gandesc ca puteam sa-mi pregatesc mai bine intalnirile, daca as fi aruncat un ochi pe profilele linkedin ale partenerilor…

    • @Claudiu Ma bucur:-), eu sunt asa de convinsa de utilitate incat probabil suna convingator:-). Azi am primit un feedback similar, de la un candidat cu care am vorbit acum cateva luni si am insistat sa se conecteze cu lumea si sa faca networking, din motivul “verigilor slabe”. Printr-o “veriga slaba” a primit o oferta de job excelenta, fiind intr-o cautare activa de aproape un an de zile. Zic:-)

  3. […] aflate in apropierea noastra, cercul de cunoscuti, nu ne pot ajuta. Propria lor rezistenta la schimbare, inclusiv schimbarea noastra, este inca o […]

  4. Bogdan says:

    Eu am citit despre the “strength of weak ties” in “The Tipping Point” (Gladwell), un studiu interesant despre cum braduri relativ anonime au ajuns aproape brusc in trend.

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2021 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe