Previziuni pentru cautarea unui job in 2012

January 25th, 2012

Sunt deja cativcariera in 2012a ani de cand speram ca lucrurile vor fi mai bine in anul urmator. Desi inca imi pastrez convingerea ca va fi asa, sunt sigura ca schimbarile in bine vor fi putine si vor aparea la intervale atat de mari de timp incat vor fi aproape imperceptibile. Intr-una dintre serile trecute depanam niste amintiri, iar discutia a pornit de la faptul ca un distribuitor se plangea ca nivelul de vanzari din ianuarie 2012 este similar cu cel din ianuarie 1994. Si am revenit putin in timp, la perioada 1994 – 1997 care n-a fost una usoara pentru nimeni, cu un nivel al somajului greu digerabil (11% in 1994), inflatie foarte mare, iar putinele companii straine existente in Romania, la momentul respectiv, aveau mari dificultati in a pastra prognozele, chiar si pentru urmatoarele 6 luni din cauza fluctuatiilor mari ale cursului valutar.

Nu stiu despre voi, dar mie imi face bine sa imi amintesc ca a fost si mai rau si sa revin asupra momentelor de atunci, probabil undeva subconstient cautand sa consolidez convingerea ca daca ne-am descurcat atunci, ne vom descurca si acum.

Daca e sa ma gandesc la ce va insemna 2012 pentru cei care vor sa isi schimbe jobul sau sa isi gaseasca un job, cred ca punerea in context este o verificare a realitatii necesara inainte de a ne asuma riscuri inutile. Sunt o persoana practica, ceea ce se reflecta si in toate discutiile de consiliere pe care le am. Prima intrebare dupa ce inteleg contextul este: care sunt presiunile financiare pe care le ai in acest moment. Si abia de aici pornim discutia. Imi place sa cred in idealuri si sa ajut oamenii sa reinvete sa viseze, dar stiu ca visele trec dureros de direct prin stomac, iar daca acesta nu are cat de cat ceva de mestecat, ne vom gasi toate argumentele din lume pentru a ne convinge ca e cazul sa renuntam la ele. Asa ca, oricat de ciudat ar suna, abordarea realista si cu picioarele pe pamant, ne stimuleaza de fapt capacitatatea de a ne pune in indeplinire visele. Daca am cu ce le alimenta, sunt mari sanse sa le pot creste!

Cred ca 2012 va fi cel putin la fel de dificil ca si 2011, asa ca ar fi util sa ne stabilim asteptarile in acest fel, gandindu-ne ca va urma un nou an cu munca multa si intensa si cu rezultate poate mai mici decat in mod normal. Sau poate ca trecem printr-o redefinire de fapt a normalului, dar sa nu mergem spre filosofii:-), suntem la etapa de abordari practice.

Nu cred ca piata muncii se va dezmorti, ma astept sa apara in continuare proiecte de inlocuire a unor angajati care pleaca sau sunt rugati sa plece. Multe dintre proiectele pe care le-am derulat sau despre care am aflat din piata anul trecut au facut parte din aceasta categorie. Nu inseamna ca nu se vor crea si posturi noi, cu siguranta va fi asa, insa cred ca numarul acestora versus inlocuirile, va fi in continuare dominat de cele din urma.

Cred ca vor continua sa plece multi oameni sa lucreze in afara tarii, de data aceasta nu neaparat pentru munci mai putin calificate, ci mai degraba specialisti seniori care vad in proiectele internationale o oportunitate de crestere si de a-si crea niste rezerve financiare care sa le permita un nivel de trai diferit. Cred ca emigrarea nu este asa de usoara cum pare, iar comparatia realista intre ce am aici si ce am acolo survine abia dupa ce trece o perioada petrecuta peste granite.

Cu siguranta freelancing-ul se va dezvolta si vor creste si initiativele antreprenoriale,  de voie sau de nevoie, insa mai ales la nivelul businessurilor mici, de servicii sau a celor care au inceput sa isi construiasca planul acesta deja in ultimii 1 – 2 ani si ajung acum sa il puna in aplicare. Am avut si anii acestia bucuria de a lucra cu cateva companii antreprenoriale locale care s-au dezvoltat simtitor in ultimii ani, insa sunt inca sub nivelul radarului, nu se expun neaparat pe piata locala foarte mult, cred ca de aceea nu le vedem suficient.

Abordarea “out of the box” va fi in continuare la mare cautare, si prin asta inteleg atat capacitatea celor care vor fi in cautarea unor noi oportunitati de a identifica noi domenii in care pot fi utile cunostintele si experienta lor, dar si flexibilitatea companiilor de a integra solutii si intrumente noi pentru a-si atrage angajatii (folosirea Social Media pentru recrutare, colaborari cu freelanceri sau organizatii antreprenoriale mici, outsourcing etc.). Cred ca raminem intr-o perioada in care capacitatea de a face fata propriilor frustrari si de a ramane fideli obiectivului nostru este in continuare singura care face diferenta intre succes si esec.

Si inca un element important, pe care il realizez din nou in urma multor discutii avute in perioada anterioara, cred ca niste cursuri de vanzari si relatii cu clientii ne-ar folosi tuturor. Constat ca incapacitatea de a avea o minte orientata catre generare de idei si gasire de solutii este de fapt cel mai mare dusman.

Asa s-au vazut lucrurile de la mine si asa par sa se intrevada la acest inceput de an. Mi-as dori ca spre finalul anului sa constat ca n-am avut dreptate si previziunile mele au fost mult prea realiste. Sunt deschisa pentru argumente contra, mai ales ca o asemenea dezbatere cred ca ar aduce perspective utile tuturor.

Sunt totusi sigura ca, daca ne ajustam asteptarile de la mediu si crestem putin asteptarile de la noi, sunt mari sanse sa resimtim mai putin negativ ce ne inconjoara si sa avem macar satisfactia lucrurilor pe care le-am influentat pozitiv direct, cum ar fi chiar cariera noastra!

Tags: , , , ,Comentarii

  1. […] Previziuni pentru cautarea unui job in 2012 […]

Comenteaza

Copyright © 2010 - 2022 Madalina Uceanu Design: Bogdan Gheorghe